Proces produkcji – Kostkamydla
15637
page-template-default,page,page-id-15637,page-child,parent-pageid-15301,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,columns-4,qode-product-single-wide-gallery,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Proces Produkcji – czyli jak powstaje mydło…
 

Tak naprawdę tworzenie mydła wcale nie zaczyna się od mieszania składników, ono rozpoczyna się znacznie wcześniej, bo najczęściej w kuchni lub na łące, gdy znajduję główny składnik nowej receptury. Czasem to zioło, kwiat czy kora, innym razem jogurt, owies, a nawet piwo.

Później siadam przed komputerem i tworzę recepturę, czyli kombinację wybranych tłuszczy, tak by kostki były twarde, dobrze się pieniły i jednocześnie odżywiały skórę. Musicie bowiem wiedzieć, że tłuszcze w mydłach pełnią różne role i tak na przykład olej rycynowy i kokosowy dają pianę, oliwa, olej ryżowy czy migdałowy sprawiają, że mydło jest delikatne i odpowiednie dla skóry wrażliwej, a masła, takie jak shea, kakaowe czy mango sprawiają, że kostka staje się odżywcza i nadają jej twardości.

Po stworzeniu receptury przychodzi czas na projektowanie wyglądu, koloru i zapachu. Tu kończą się reguły i zaczyna zabawa. Dziesiątki zapachów, setki kolorów, tysiące wzorów i faktur. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia i naturalność składników, odstępstwem bywają jedynie olejki zapachowe*, dla których przy całkowicie naturalnych składach mydeł mogę zrobić wyjątek.

W tym miejscu rozpoczyna się bezpośredni proces produkcji. Najpierw odmierzane i topione są tłuszcze stałe, następnie dolewane do nich oleje płynne. W drugim garnku mieszany jest płyn (ziołowy napar, woda lub mleko roślinne) i soda kaustyczna, tak właśnie powstaje ług. Gdy obie mieszaniny znacznie ostygną i wyrównają się ich temperatury ług jest ostrożnie wlewany do olejów. Teraz w ruch idzie blender, do gęstniejącej masy mydlanej dodawane są substancje zapachowe i naturalne dodatki ( m.in. kakao, kawa, węgiel aktywny). Następnie całość wylewana jest do drewnianych form, w których blok mydlany twardnieje i dokańcza się proces saponifikacji**.

Po 24 godzinach blok wyciągany jest z formy i krojony na pojedyncze kostki, które trafiają wprost do suszarni, by tam leżakować minimum 6 tygodni. W tym czasie kostki nabierają ostatecznej twardości, ich Ph spada, stają się więc delikatniejsze dla skóry i lepiej się pienią. Po okresie leżakowania gotowe kostki pakowane są w etykiety i gotowe na zawitanie do nowych domów.

 

*Olejki zapachowe – syntetyczne substancje zapachowe, w przeciwieństwie do olejków eterycznych, które są destylowane lub bezpośrednio wyciskane z roślin.

*saponifikacja – reakcja chemiczna zmydlania tłuszczu prowadzona w obecności NaOH, w wyniku której powstaje gliceryna i mydła sodowe.